Den mest simple måde at undgå sprøjtegift er naturligvis at lade haven være, som den er. Vild med vilje er blevet en stor trend iblandt danske haveejere og mange lader bevidst ukrudtet og græsplænen vokse for at skabe et bedre miljø for insekter og standse tabet af biodiversitet. Samtidigt kan du undgå unødvendige sprøjtegifte, som risikerer at ende i det grundvand, der en dag bliver vores drikkevand.
Få inspiration til en vildere have
Er du i tvivl om reglerne for brug af sprøjtegifte til privat brug, så kan du her finde svar på de mest almindelige spørgsmål.
Husk at al brug af sprøjtegifte forurener grundvandet. Så drop brugen af sprøjtegift helt og aldeles, så vi sammen kan sikre fremtidens rene drikkevand.
Fra 2024 må du ikke længere benytte sprøjtegifte på f.eks. stier, veje, grus, fortove, indkørsler, parkeringspladser og terrasser. I Danmark bor vi ovenpå grundvandet, hvor vores rene drikkevand kommer fra. Sprøjtegift risikerer derfor at forurene drikkevandet for de kommende generationer, og det vil vi gerne forhindre.
Derfor har et flertal i Folketinget vedtaget et nyt forbud mod at bruge sprøjtegifte på flere både offentlige og private arealer. Lovændringen betyder, at det bliver forbudt at bruge sprøjtemidler med bl.a. glyphosat, som er det aktive stof i bekæmpelsesmidlet Round-up.
Forbuddet mod at bruge sprøjtegifte på en lang række både offentlige og private arealer træder i kraft den 1. juli 2022 med den virkning, at det vil blive forbudt at sælge de omtalte sprøjtemidler til de nævnte arealer fra 1. januar 2023.
Ændringerne betyder derudover, at disse sprøjtegifte fra 1. januar 2024 ikke må anvendes på arealer, som fx er asfalterede, belagt med beton, fliser eller grus og på græsarealer med offentlig adgang.
På denne side kan du læse mere om de nye regler for brug af sprøjtegifte.
Har du gamle pesticider til at stå, bør du skaffe dig af med dem hurtigst muligt. Du skal dog være opmærksom på, at de bliver afskaffet på den korrekte måde.
Hvis midlet har et faresymbol, skal rester og tom emballage afleveres til den kommunale affaldsordning for farligt affald. Hvis midlet ikke har et faresymbol, kan du aflevere rester og tom emballage til den almindelige kommunale affaldsordning. På denne side kan du læse, hvordan vi håndterer affaldssortering i Aarhus.
Der er dog forskel på de kommunale affaldsordninger, så sørg for at tjekke reglerne i din kommune.
Du kan læse mere om faresymbolerne her.
Sprøjtegifte forurener vores grundvand og stadig flere og flere pesticider bliver ulovlige at bruge i haven. Det er derfor en god ide at benytte andre metoder til at fjerne ukrudt og skadedyr i stedet for. Herunder finder du vores hverdagsråd til at komme uønsket vækst til livs.
Rådene er delt op i arealerne, da der findes forskellige metoder alt efter, hvor den uønskede vækst er. Alternativt kan du finde flere råd og information på Miljøstyrelsens hjemmeside.