Publiceret: 18. apr. 2024

Sprøjtealternativer til prydplanter, bede og køkkenhave

Sprojtefrihave

Forebyg Ukrudt

Ukrudt kan være en evig kamp og vi slipper nok aldrig helt for at skulle luge i køkkenhave og blomsterbede henover forår og sommer. Men der er flere ting, du kan gøre for forebygge ukrudtet og minimere arbejdet.

Du kan forebygge ukrudt mange steder i haven ved at dække jorden med bunddække og herved begrænse adgang til lys, vand og næring. Bunddække er dog kun forebyggende og rodukrudt skal derfor fjernes først. Jorddække giver også skjulesteder til nyttedyr, som kan hjælpe med bekæmpelsen af skadedyr, hvis dine planter skulle blive angrebet.

Sørg for at plante tæt i dine bede, så der ikke er bare pletter mellem planterne og brug bunddækkeplanter mellem stauder og buske for at holde ukrudtsplanter væk. Under belægninger og fliser, kan du lægge en ukrudtsdug, som forhindrer ukrudtet i at slå rod.

Har du områder med perlesten kan de med fordel rives en gang om ugen for at forstyrre ukrudtsfrøene og forhindre dem i at spire.

Kom af med lus og insekter

Der er heldigvis en simpel og effektiv måde at beskytte vores planter og holde lusene på afstand, uden at ty til sprøjtegift. Du kan bekæmpe de uønskede gæster i haven ved at bruge haveslangen. En kraftig vandstråle kan reducere de værste luseangreb, men ellers bør du lade nyttedyrene gøre deres arbejde. Når du dropper sprøjtegiften, gør du nemlig ikke kun en indsats for at passe på vores grundvand, men du beskytter også de nyttige insekter, som er vores naturlige hjælpere i kampen mod bladlusene.

En anden god metode er at gå en tur rundt i haven og tjekke planterne for lus. Hvis du opdager lus, kan du enten forsigtigt skrabe dem af med dine fingre eller bruge vandstrålen til at skylle dem væk.

 

 

Skab et vildt miljø omkring køkkenhaven

Når det kommer til køkkenhaven, så er det bedste og vigtigste råd at skabe et havemiljø, der er så naturligt som muligt. Dette kan du gøre ved at plante blomstrende bede, lave vandhuller og/eller fuglebade, opsætte redekasser til fuglene og skabe plads til nyttedyr fx ved brug af bunddække på jorden. Evt. bør du i grøntsagernes spæde start dække dem med et insektnet, så flyvende skadedyr ikke kan komme til dem, før de er vokset mere robuste.

Miljøstyrelsen har mange flere gode råd både til forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr i køkkenhaven.

 

Tips til en sprøjtefri køkkenhave

Kom sneglene til livs

Husbærende snegle og almindelige sorte skovsnegle er ikke et problem for haveejere. De røde, såkaldte dræber snegle, kan derimod være en pestilens.
En måde at bekæmpe dem på er, at give dem nogle gode steder, hvor de kan gemme sig. Sneglene holder af fugtige og mørke steder, det kan være noget så enkelt som et bræt der ligges ud i haven. Herunder vil sneglene samle sig og man kan løbende samle dem ind og aflive dem ved at klippe dem over.

Miljøstyrelsens guide til forebyggelse og bekæmpelse af ukrudt og skadedyr i dine planter kan være en god hjælp, hvis du ikke selv har så grønne fingre.

 

Tips til bekæmpelse af skadedyr og ukrudt

Bekæmp ukrudt og mælkebøtter

Mælkebøtter kan være ret så ivrige med at sprede sig i bede og køkkenhave. 
Udnyt det næste regnskyl for at gøre nemmere at fjerne nyspiret ukrudt og hive mælkebøtter op ad jorden. Brug et mælkebøttejern eller håndkraft evt. med hjælp fra en skruetrækker eller lignende og få så meget med af roden som muligt.

Du kan også lade mælkebøtterne stå og pynte til gavn for bier og insekter.

 

Gå til Sprøjtealternativer