Hvis du trives med lidt mos i græsplænen, er der ingen grund til at fjerne det. Men det kan sagtens lade sig gøre at få mosset ud af plænen uden brug af sprøjtegift.
Mos i græsplænen kan bekæmpes med en rive. Når du river plænen er det vigtigt, at jerntænderne har været helt nede og løsne det øverste jordlag, sådan at græsrødderne får masser af lys og luft. Jo bedre vækstvilkår græsset får, jo sværere bliver det også for både mos og ukrudt at gro.
Det kan være en god idé at investere i en mosrive, som har nogle meget smalle men lange tænder, så du holder græstæppet tæt og i god vækst. Kommer der huller i græstæppet skal de eftersåes med det samme, så ukrudtsfrø ikke får lejlighed til at spire frem.
Mos kan fjernes hele foråret, men det er lettest i marts og april. Her er mospuderne ofte løse og græsset er begyndt at vokse, så det hurtigt kan komme sig igen, når mosset er fjernet. Jo bedre vækstvilkår græsset har, jo sværere bliver det for mosset at gro.
Hvis arbejdet med riven virker uoverskueligt kan du bruge en mosfjerner, til at komme mosset til livs. En mosfjerner er en både skånsom og effektiv maskine, du kører rundt på græsplænen præcis som en græsslåmaskine og slår mosset op uden at ødelægge græsset.
Hvis du ikke vil investere i maskinen, kan en mosfjerner også lejes forskellige steder, fx i byggemarkeder. Hvis din græsplæne ikke er hård ramt kan du ofte nøjes med, at køre med mosfjerneren en gang om året.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse flere gode råd til at holde din græsplæne grøn, tæt og fri for både mos og ukrudt.
Flere tips til mos i græsplænen
Mælkebøtter kan være ret så ivrige med at sprede sig i græsplænen. Udnyt det næste regnskyl for at gøre nemmere at fjerne nyspiret ukrudt og hive mælkebøtter op ad jorden. Brug et mælkebøttejern eller håndkraft evt. med hjælp fra en skruetrækker eller lignende og få så meget med af roden som muligt.
Du kan også lade mælkebøtterne stå og pynte til gavn for bier og insekter.