Publiceret: 23. apr. 2024

Sprøjtealternativer til frugttræer og buske

Sprøjtefri 1

Forebyg skadedyr 

Når vi dyrker spiselige planter, vælger de fleste sprøjtegiften fra. Og der er heldigvis mange måder, vi kan passe på vores frugttræer og buske uden brug af farlige sprøjtegifte, der kan ende i vores grundvand. Her får du fem gode råd til at forebygge skadedyr og holde dine frugter og grundvandet sundt og rent.

1. Variér dine frugttræer

Diversitet hjælper med at mindske skadedyrsangreb. Så undgå at plante samme type frugttræ samme sted.

2. Vælg robuste sorter

Sats på frugttræer og buske, der er kendt for at være resistente over for skadedyr. Vil have friske æbler kan du f.eks. gå efter sorter som Rød ananas, Aroma, Filippa, Belle de Boskoop. 

3. Invitér naturens hjælpere

Giv plads til gavnlige insekter, som naturligt bekæmper bladlusene. Tiltræk bier, bladlustæger og mariehøns ved at plante bi-venlige blomster og opsæt levesteder til fuglene.

4. Husk beskæringen

Skab god luftcirkulation ved at beskære og udtynde frugttræets grene og frugter. Dette reducerer risikoen for skadedyr og sygdomme.

5. Vælg et levende bunddække

Permanent, løst bunddække af findelt organisk materiale kan tiltrække skadedyr. Så lad naturen hjælpe med at kontrollere dem ved at have levende planter som bunddække.

Bekæmpelse af skadedyr

En kraftig vandstråle kan reducere de værste luseangreb, men ellers bør du lade nyttedyrene gøre deres arbejde. Når du dropper sprøjtegiften, gør du ikke kun en indsats for at passe på vores grundvand, men du beskytter også de nyttige insekter, som er vores naturlige hjælpere i kampen mod bladlusene.

En anden god metode er at gå en tur rundt i haven og tjekke planterne for lus. Hvis du opdager lus, kan du enten forsigtigt skrabe dem af med dine fingre eller bruge vandstrålen til at skylle dem væk.

Har du større skadedyr i dine frugttræer og buske har Miljøstyrelsen samlet mange gode råd til både forebyggelse og bekæmpelse.

Herunder også en guide til, hvordan du bedst bekæmper hver enkelt type skadedyr.

Guide til skadedyr i frugt og bær